20 kwietnia 2013

liczy się twardy blat kuchenny

Jakie powinny być blaty w kuchni? W jakim kolorze i z czego, czy wykonany z różnych materiałów jest tak samo wytrzymały i pasuję do wszystkiego...?
No właśnie i tu zaczynają się małe schodki nie tylko finansowe. Aby kuchnia była nie tylko estetyczna, ale również (przede wszystkim) praktyczna i dobrze służyła potrzebne są blaty odporne na zarysowania, uderzenia i wysoką temperaturę. Zapewne znacie to dobrze, kiedy w pośpiechu odstawiacie gorący garnek na blat albo z szafki coś niespodziewanie się wyślizgnie i spadnie tam gdzie nie powinno... 
Jak z większością produktów i tutaj mamy kilka ciekawych rozwiązań. Do dyspozycji mamy blaty laminowane, drewniane, wykonane z kamienia, stali, konglomeratu, czy aluminiowe i te zrobione z płytek ceramicznych. Blat kamienny jest najbardziej wytrzymały, można na nim kroić, skakać i kłaść gorące rzeczy, ale i jest najdroższy. Dzięki temu można wybrać konglomerat czyli mieszankę minerałów, równie wytrzymałą i zdecydowanie tańszą :) W tym wypadku można łatwo formować
i przycinać, co jest bardzo trudne przy blatach kamiennych. Natomiast drewniane pięknie się prezentują, ale ich wadą jest to, że trzeba na nie uważać (a jak tu w kuchni uważać). Te z laminatu i płytek są zdecydowanie najtańsze, a aluminiowe 
i stalowe potrzebują dodatkowych wzmocnień.

Ja wybieram z konglomeratu! :) Naprawdę prezentują się rewelacyjnie!

grapeseed-kitchen.com


furniture.trendzona.com


hgtvremodels.com


inhabitat.com


jaaronwoodcountertops.com


cdn.freshome.com

milohomes.com


2 komentarze:

  1. hEJJ :)jA MAM blat z kamienia - lubię go, jest łatwy w utrzymaniu, ale marzy mi sie...drewniany...wspaniałości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hm... ja bym drewna w kuchni nie dała, nie dość że malo odporne to jeszcze w kuchni sporo się wody używa. Ale fakt, ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń